Bij het beëindigen van de arbeidsovereenkomst is het standaard om te spreken over een transitiekostenvergoeding; de werkgever geeft de medewerker een zakje geld mee. Niet alleen moet de medewerker ermee omgaan dat hij/zij geen werk meer heeft, maar de goed bedoelde transitiekostenvergoeding en alle andere bedragen die worden uitgekeerd, kunnen onder de streep negatief uitwerken voor betrokken personeel.

Als werkgever denk je het dan goed te regelen voor je medewerkers en de bittere pil zoveel mogelijk te verzachten. Maar de betrokken medewerker krijgt in één fiscaal jaar een enorm bedrag mee dat weer gekort wordt op zorg-, kinder- en huurtoeslag en vervolgens doorwerkt in berekeningen die onder schuldsanering en alimentatieverplichting liggen. De medewerker raakt hierdoor van de regen in de drup en is er na afhandeling soms nog slechter aan toe.

De transitiekostenvergoeding kun je weigeren, maar dat is wel heel zuur. In overleg tussen ondernemingsraad, werkgever en de Kredietbank Nederland hebben we hiervoor een maatwerkoplossing gevonden.